Ik zoek een jurist 

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

Wanneer je als zzp’er middelen aanschaft voor je bedrijf, bijvoorbeeld een zakelijke MacBook Pro, een e-bike of een bureaustoel, dan is het verstandig goed te kijken hoe je hierbij het belastingvoordeel kunt maximaliseren. De overheid stimuleert zakelijke investeringen graag en heeft hiervoor verschillende fiscale regels opgesteld. In deze blog leg ik je uit op welke belastingvoordelen je kunt letten bij de aankoop van bedrijfsmiddelen en waarom het kan lonen om te besparen op bijvoorbeeld de aanschaf van een iPhone.

 

Kostenpost of investering?

De eerste fiscale grens waar je mee te maken hebt wanneer je een aankoop van een bedrijfsmiddel doet, is de scheiding tussen kosten en investeringen.

Wanneer de aankoop van bijvoorbeeld een refurbished Apple onder de € 450,- ligt, dan zijn deze kosten eenvoudig af te trekken van de te betalen belasting in datzelfde jaar. Meer aftrekposten betekent een lagere winst, en daardoor een lagere omzetbelasting. Let erop dat het bedrag van € 450,- exclusief BTW is, indien je de BTW mag verrekenen (wat in de meeste gevallen zo is). Kun je de BTW niet verrekenen, dan voer je de kosten op inclusief de BTW en kom je op een totaal van € 544,50.

Van een eenmalige kostenpost onder de € 450,- hoef je dus geen afschrijvingen te doen. Dit bedrag kun je in 1 jaar aftrekken. Ga je voor een telefoon van de zaak, bijvoorbeeld de nieuwste iPhone, dan kun je ook eventuele abonnementskosten aftrekken. Je dient hierbij de telefoon dan wel voornamelijk zakelijk te gebruiken.

Investeringen en afschrijvingen

Is het aankoopbedrag van het bedrijfsmiddel hoger dan € 450,-, dan ziet de Belastingdienst dit als een investering. In dat geval zul je het ook als dusdanig in je boekhouding moeten opnemen en worden afschrijvingen verplicht. De investering komt als een item in je vaste activa te staan en per jaar mag maximaal 20% van de waarde ervan worden afgetrokken.

Goed om te weten is dat je bijvoorbeeld een refurbished MacBook niet per se alleen zakelijk hoeft te gebruikten om de aankoop als investering in de boeken op te kunnen nemen. Je kunt de laptop dus ook privé gebruiken en er toch zakelijk afschrijvingen op doen. Dit geldt echter niet voor de BTW, die je naargelang het zakelijk of privé gebruik kunt verrekenen of niet.

Afschrijvingen bijhouden en inzetten

Via de afschrijvingen trek je in feite de kosten van het bedrijfsmiddel over meerdere jaren af, in plaats van in 1 jaar zoals bij bedrijfskosten. Deze waardevermindering houd je bij in je administratie, iets waar de meeste boekhoudprogramma’s wel raad mee weten.

Hierbij wil je rekening houden met het eventuele gat tussen de fiscale afschrijvingen (20% per jaar) en de daadwerkelijke levensduur van het bedrijfsmiddel. Een iPhone zal bijvoorbeeld alleen onder bijzondere omstandigheden 5 jaar lang zonder problemen functioneren en aan het einde van het gebruik nog maar een zeer geringe restwaarde hebben.

Toch moet het aankoopbedrag over 5 jaar gespreid worden. In dit geval is het een idee om bij de aankoop van een iPhone de kosten te drukken door voor bijvoorbeeld refurbished te gaan, zodat je onder de € 450,- grens blijft en het bedrag in één keer mag aftrekken. Het maakt daarna niet meer zoveel uit hoe lang het apparaat nog daadwerkelijk blijft werken.

Voordeel voor startende zzp’ers

Ben je trouwens een startende zzp’er en zit je nog in de eerste vijf jaar van je onderneming, dan heb je een stuk meer flexibiliteit met de afschrijvingen. Je mag deze dan willekeurig inzetten en zo je belastingvoordeel vergroten. Zo kun je er in de jaren met meer winst voor kiezen om meer af te schrijven om zo de te betalen belasting drukken.

Komt het totaal van je investeringen boven de € 450,- op meer dan € 2401,- ,dan kun je bovendien aanspraak maken op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiermee breng je de te betalen belasting voor de onderneming nog meer omlaag.

Kosten drukken

Door het aankoopbedrag van een bedrijfsmiddel laag te houden, kun je je boekhouding dus vereenvoudigen. Het is simpeler om een kostenpost in 1 jaar te verrekenen, in plaats van deze met afschrijvingen in de boekhouding te registreren. Heb je een tablet nodig voor je werkzaamheden, dan kan het dus lonen om voor een voordelige refurbished tablet van Forza Refurbished te gaan, waarmee je makkelijk onder de € 450,- grens blijft.

Toch zul je als ondernemer ongetwijfeld met grotere kosten te maken krijgen. In dat geval zul je afschrijvingen correct moeten registreren. Het is daarom een goed idee om je goed in te lezen in de verschillende fiscale implicaties en een goed boekhoudsysteem is onmisbaar. Eventueel kun je een belastingadviseur in de arm te nemen. Die kan je optimaal bijstaan bij het zo voordelig mogelijk in de boeken zetten van de aankoop van bedrijfsmiddelen.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpjuristen.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord