Ik zoek een jurist 

Moet je als zzp'er meerdere opdrachtgevers hebben voor de Belastingdienst?

Moet je meerdere opdrachtgevers hebben om voor de Belastingdienst als ondernemer te worden aangemerkt voor de inkomstenbelasting? De Belastingdienst heeft geen duidelijke regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben, maar kijkt wel naar een aantal voorwaarden.

Zo beoordeelt de Belastingdienst bijvoorbeeld of je aan onderstaande punten voldoet:

 • Maak je winst?

  Als je alleen maar verlies maakt of als je heel weinig omzet, is de kans dat je winst gaat maken klein. Dan is de kans klein dat Belastingdienst jou als ondernemer ziet voor de inkomstenbelasting.
 • Hoe zelfstandig ben je?

  Je bent natuurlijk eigen baas: als iemand anders voor jou bepaalt hoe je je werkzaamheden uitvoert of hoe je jouw bedrijf moet inrichten, is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Hoeveel kapitaal heb je?

  Als je genoeg kapitaal hebt om een bedrijf te starten en deze draaiende te houden, kan het gaan om een onderneming.
 • Hoeveel tijd besteed je aan je bedrijf?

  Als de tijd die je in jouw bedrijf steekt overeenkomt met de omzet of winst die je maakt, is de kans groot dat het om een onderneming gaat. Als je veel tijd in je werkzaamheden stopt zonder dat het je iets oplevert, is dat meestal niet het geval.
 • Wie zijn je opdrachtgevers?

  Je hebt de intentie om meerdere opdrachtgevers te hebben. Wanneer je meerdere opdrachtgevers hebt, neemt je zelfstandigheid en onafhankelijkheid immers toe.
 • Je doet voldoende om jouw naamsbekendheid te vergroten

  Je presenteert jezelf naar de buitenwereld als ondernemer: je hebt een bedrijfsnaam, een site, logo of een uithangbord.
 • Je loopt ‘ondernemersrisico’

  Als ondernemer loop je eigenlijk veel risico’s: er is een kans dat opdrachtgevers niet betalen, je bent afhankelijk van de vraag en het aanbod van je diensten en je loopt financiële risico als je je werk niet goed doet. Deze risico’s wijzen erop dat je je eigen onderneming hebt.
 • Ben je zelf aansprakelijk voor jouw schulden?

  Dan ben je mogelijk ondernemer.

Uitspraak van de rechtbank

Hoewel het hebben van meerdere opdrachtgevers je zelfstandigheid en onafhankelijkheid vergroot, is het geen vereiste om ‘meer dan één’ opdrachtgever te hebben. Zo oordeelde de Rechtbank Gelderland onlangs bijvoorbeeld dat een ondernemer die voor één opdrachtgever werkte, toch ondernemer voor de inkomstenbelasting is.

De ondernemer had namelijk wel de wil en intentie om voor meerdere opdrachtgevers te werken, maar had een opdracht niet aangenomen wegens ziekte van zijn echtgenote. Het feit dat hij, na de ziekte van zijn vrouw, daarna voor meer opdrachtgevers werkte, bevestigt dat hij wel de wil had. De rechtbank oordeelde dat de ondernemer toch voldeed aan de eisen van zelfstandigheid en duurzaamheid (de intentie hebben om winst te maken). Hieruit valt te concluderen dat de Belastingdienst geen harde eisen stelt voor de inkomstenbelasting – zolang je de intentie en de wil hebt en je jezelf hiervoor kunt verantwoorden en je wel voldoet aan andere criteria.

Ondernemerscheck

Wanneer voldoe je nu wel en niet aan de criteria? En wat gebeurt er als je niet aan de criteria voldoet? In dit kennisartikel lees je er meer over. 

Wil je zeker weten of je volgens de Belastingdienst ondernemer bent? Doe dan de ondernemerscheck van de Belastingdienst.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpjuristen.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord