Ik zoek een jurist 

Zakelijk etentje? Uit eten als zzp’er goedkoper geworden!

Je hebt er vast ervaring mee als zzp’er: een zakelijke afspraak onder het genot van een lunch, hapje of drankje. Deze zakelijke etentjes zijn gewoon (deels) aftrekbaar bij de Belastingdienst. Maar wist jij dat het percentage wat je af mag trekken sinds dit jaar verhoogd is naar 80%? Ik leg je in deze blog uit hoe het in zijn werk gaat.

LET OP: Voor 2015 en 2016 geldt nog het oude percentage van 73,5%.

Big Mac of zakenlunch? Aftrekbaar!

Zulke kosten worden ook wel ‘verteringskosten’ genoemd en zijn gemengde kosten: het is gedeeltelijk aftrekbaar. Onder verteringskosten vallen onder andere voedsel, drankjes, maar ook genotmiddelen, seminars en studiereizen. Wist je dat zelfs de fooi die je geeft er ook onder valt?

Inclusief of exclusief btw?

Over het algemeen geldt de 80/20 regel voor het bedrag op de bon inclusief btw. Als je broodjes haalt bij de supermarkt om op de zaak te nuttigen, mag je de btw wel terugvorderen – en geldt voor het resterende bedrag de 80/20 regel.

Twee voorbeelden:

  • Stel: je gaat met een potentiële klant voor € 50 lunchen bij een horecagelegenheid. Dan mag je daar 80% - dus € 40 - van opvoeren bij je aangifte inkomstenbelasting als verteringskosten.
  • Stel: je haalt voor € 50 een lunch bij de supermarkt op om de zaak te nuttigen, dan mag je eerst 6% btw aftrekken. Dat komt op € 3. Dan houd je € 47 over, waarvan je vervolgens weer 80% mag opvoeren als verteringskosten. Dat komt op € 37,60.

Met of zonder drempel

Je kunt de aftrekbare kosten van bijvoorbeeld jouw zakenlunch of -diner op twee manieren berekenen: met een drempel van € 4.500 (dit is voor 99% van de zzp’ers niet haalbaar) of zonder drempel bij je aangifte inkomstenbelasting.

TIP Bij beide varianten mag je maximaal € 1.500,- voor reis- en verblijfkosten aftrekken.

Met drempel

‘De drempel’ is in dit geval een minimumbedrag van € 4.500. Alles boven deze drempel mag je aftrekken. De meeste zzp’ers hebben niets aan deze methode, aangezien de drempel erg hoog ligt. Toch leg ik je uit hoe het werkt. Stel: in 2016 gaf je € 2.500 uit aan eten en drinken. Ook gaf je een seminar waaraan je € 3.000 uitgaf. Daarnaast betaalde je € 2.500 aan reis- en verblijfskosten voor een congres.

In totaal gaf je dus € 8.000 uit. Van de reis- en verblijfskosten mag je maximaal € 1.500 aftrekken: dat wordt dus geen € 2.500 maar € 1.000. Dat maakt het totaalbedrag op € 6.500. Verminderd met de drempel mag je dus € 6.500 - € 4.500 = € 2.000 aftrekken.

Zonder drempel

De meeste zzp’ers kiezen voor de 80/20 regel: dit is vaak veel voordeliger. In dat geval mag je 80% van de kosten van bijvoorbeeld jouw zakenlunch, seminar of cursus bij jouw aangifte inkomstenbelasting opvoeren als zakelijke kosten. Je hoeft dan dus geen rekening te houden met de drempel van € 4.500. Het maximaal aftrekbare bedrag van € 1.500 voor reis- en verblijfskosten blijft wel gelden.

Stel: je geeft in 2017 € 2.500 uit aan etentjes. Daarnaast organiseerde je een cursus die je € 1.500 kostte. De totale kosten zijn dan € 4.000. Daarvan mag je (in 2017) dan 80% van € 4.000 = € 3.200 aftrekken.

Zakenlunch?

Stel, concreet gezegd, dat je luncht met een klant. De totale kosten hiervan zijn € 75. Daarbij geef je € 5 fooi. Je pint in totaal dan € 80. Let op: als je bij een horecagelegenheid luncht, mag je de btw niet terugvorderen. Van het totaalbedrag van € 80 is 20% voor jouw eigen rekening: je kunt dus € 64 aftrekken.

Ik zeg: geef nog maar een rondje aan die ene klant!

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij dit soort fiscale zaken? Zoek dan hulp in jouw regio! Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl voor een boekhouder bij jou in de regio.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.


 
zzpjuristen.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord