Ik zoek een jurist 

Ommezwaai Rutte: toch Tozo voor zzp’ers met vermogen van halve ton of meer

29 september 2020

Het kabinet trekt de coronateugels aan, thuiswerken wordt weer de norm. Maar tijdens zijn persconferentie had premier Mark Rutte ook een onverwachte meevaller voor zzp’ers: de vermogenstoets voor de Tozo-regeling gaat van de baan.

Bij het toekennen van coronasteun aan zzp’ers was het oorspronkelijk de bedoeling om vanaf 1 oktober ook te kijken naar het vermogen waarover de aanvrager beschikt. Dit betekende concreet dat zelfstandig ondernemers die meer dan € 46.520 aan ‘beschikbare geldmiddelen’ hebben, zoals contant geld, banktegoeden en aandelen, vanaf 1 oktober geen aanspraak konden maken op de Tozo-regeling. Het gaat dan zowel om zakelijke als privéreserves.

Kritiek op vermogenstoets

Tijdens de persconferentie van gisteravond bleek dat deze voorwaarde nu van de baan is. Vanwege de strengere coronamaatregelen ligt aanscherping ‘eigenlijk niet in de rede’, verklaarde Rutte. Het pakket moet volgens hem ‘meeademen’ met de actualiteit. Dit betekent dat de zwaar bekritiseerde maatregel van tafel gaat.

Voor de Werkvereniging, de belangenorganisatie voor modern werkenden, is dit goed nieuws. Roos Wouters, aanjager van de Werkvereniging, had veel kritiek op de vermogenstoets, die volgens haar neerkomt op het straffen van juist de mensen die veel hebben gespaard. Dit terwijl ze die buffer nodig hebben voor het opbouwen van pensioen.

De premier erkent dat het lastig is de maatregel nu nog - slechts een paar dagen voor invoering - uit de regeling te halen, zei hij maandagavond. Gemeenten die de Tozo uitkeren, hebben de toets ingebed bij de beoordeling van nieuwe aanvragen en moeten dit nu weer omgooien. ‘Maar we zijn erover in gesprek.’

Ook partnertoets van tafel?

De mededeling van Rutte komt als een verrassing voor de politiek, zowel  de oppositie als de coalitie. Bij een debat over het derde pakket aan coronamaatregelen hadden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer vorige week nog de nodige kritiek op de invoering van strengere regels. Toen wilde het kabinet het echter niet aanpassen.

Of met de vermogenstoets ook andere aanscherpingen van Tozo van tafel gaan? Sophie van Leeuwen, politiek verslaggever bij BNR, sluit niet uit dat met name Groen Links nu gaat proberen om de partnertoets te schrappen. 'Dat was ook een eis in het tweede steunpakket. Maar of dat ook gaat lukken, dát is nog wel even de vraag. De roep om nu niet mínder steun te geven is groot in Den Haag. Het nieuwe steunpakket gaat deze week al in. De vraag in de Kamer zal zijn om die steun door te trekken tot aan de zomer.’

Hulp nodig?

Heb je vragen over de diverse regelingen die de overheid heeft genomen om de gevolgen van het coronamaatregelen te beperken? Het Ondernemerscollectief heeft een speciale Corona Helpdesk in het leven geroepen. Gratis voor All-IN leden van het collectief.

Terug naar overzicht


 
zzpjuristen.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord