Ik zoek een jurist 

Zzp’ers hebben weer vertrouwen, maar zoeken wel meer zekerheid

14 september 2020

Het aantal startende zzp’ers is na een dip vlak na de corona-uitbraak weer terug op het oude peil. Wel zijn zzp’ers voorzichtiger en hechten ze meer dan voorheen aan zekerheid. Die conclusies trekt verloningsbedrijf Tentoo Freelance uit een analyse van nieuwe inschrijvingen in de afgelopen maanden.

Tentoo Freelance is juridisch werkgever van enkele duizenden freelancers en zzp’ers. Bij het verloningsbedrijf starten maandelijks gemiddeld ruim 100 zelfstandig ondernemers. In de eerste twee maanden na de corona-uitbraak halveerde dit aantal, om daarna elke maand weer te stijgen tot inmiddels het niveau van voor de crisis..

Recht op WW, ZW en WIA

Wel merkt Tentoo Freelance een verandering als het gaat om de motivatie van nieuwe inschrijvers. Die hechten veel meer dan voor de corona-uitbraak aan sociale zekerheid. Het feit dat ze via Tentoo automatisch rechten opbouwen voor de WW, ZW en WIA, was veruit de belangrijkste reden om in te schrijven. Andere motivaties  zoals het gemak van het uitbesteden van de administratie en het zonder risico’s voor één opdrachtgever kunnen werken, ware veel minder vaak doorslaggevend.

Corona ‘wake-up call’

Volgens Tentoo heeft de coronacrisis het effect gehad van een wake-up call onder zelfstandig ondernemers. ‘Zelfstandigen hebben ervaren dat ze opdrachtgevers zomaar kunnen kwijtraken, ook als die tevreden zijn over het geleverde werk. Als traditionele zzp’er zit je dan plotseling zonder inkomsten, want je kunt als zelfstandige bijna nergens op terugvallen. Hetzelfde is trouwens het geval als je niet kunt werken door ziekte. De coronacrisis lijkt velen in dit opzicht te hebben wakker geschud.’

Gedwongen zelfstandigen

Uit de analyse blijkt ook dat meer startende Tentoo-zelfstandigen ‘gedwongen’ voor zichzelf beginnen. Liever waren zij in loondienst blijven werken, maar die banen zijn veel schaarser geworden. Om toch aan de slag te blijven, zijn werkenden die hun vaste arbeidscontract kwijtraakten voor zichzelf begonnen. Door via Tentoo Freelance te werken, behouden ze veel voordelen van een baan in loondienst.

Zzp’en via Tentoo

Zelfstandig ondernemers die via Tentoo Freelance werken, zoeken hun eigen opdrachten en hebben alle vrijheden van een ondernemer. Ze bepalen zelf voor wie ze werken en wat hun tarief is. Het verschil met andere zzp’ers, is dat ze  op de loonlijst staan van Tentoo. Dit wil zeggen dat Tentoo hun administratie en facturatie regelt en dat ze automatisch verzekerd zijn voor werkloosheidswet, ziektewet en arbeidsongeschiktheid omdat Tentoo als juridisch werkgever na elke opdracht de verplichte premies afdraagt.

Terug naar overzicht


 
zzpjuristen.nl is een initiatief van startersplatform ikwordzzper.nl

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. akkoord